Pre tačno 3 godine napisao sam tekst o efektima gođi bobica (goji berry, wolfberry, Lycium barbarum, ili Lycium Chinense), na molbu prijatelja koji je kretao sa uvozom gođija u Srbiju. Sada sam na osnovama tog teksta napravio dalju sistematizaciju i dopunu i sve lepo zapakovao.

Voila..


Koje efekte imaju gođi bobice?

1. Jačaju funkciju bubrega i reproduktivnih organa:
– Neprijatnosti u lumbalnom delu i bubrezima (često praćeno slabošću u kolenima), zujanje u ušima, menstrualni poremećaji ili naleti “vrućine” u menopauzi kod žena, impotencija ili preuranjena ejakulacija kod muskaraca, sterilitet kod oba pola, kosa prerano osedi, zubi labave i opadaju, itd.

2. Stimulišu funkciju očiju:
– Zamućen vid, “suvo oko”, degenerativne promene kod očiju, itd.

3. Sposobnost da “podmazuju” i nadoknađuju tečnost:
– Stimulišu rad pluća kod suvog kašlja, nadoknađuju nedostatak tečnosti u telu kod dijabetičara, hidriraju kožu, podmazuju creva, itd.


Dole vam šaljem sirovu verziju mejla koji sam pre 3 godine poslao prijatelju..

“Za ovakvo pitanje nije potreban moj stručnjak za biljke, mogu ti i sam odgovoriti. Možda znaš, možda ne, sve biljke u kineskoj medicini dele se u odnosu na to kog su ukusa (što nije uvek u skladu sa onim sto mi podrazumevamo pod “ukusom”), dalje u odnosu na to da li su tople, hladne, itd., u odnosu na to u koji meridijan ulaze, i sl.
Gođi je slatkog ukusa (i kao takav ima tonifikujuće dejstvo), neutralne je toplote i ulazi u meridijane jetre i bubrega.
Šta to u prevodu znači..
Pre svega da je dobar za jačanje funkcija bubrega i jetre i lečenja oboljenja nastalih usled tzv. “nedostatka Yina” u bubrezima i jetri. Nedostatak Yina u bubrezima blisko je povezan sa reproduktivnom i seksualnom funkcijom muškaraca i žena, a u jetrisa poremećajima vezanim za krv u telu. Ta dva mogu dalje dovesti do različitih poremećaja i zato je gođi dobar, jer može da pokrije tako širok spektar simptoma. Najkarakterističniji su ovi:
-Vrtoglavica, zamućen vid (nedovoljno krvi u glavi)
-Neprijatnosti u predelu struka i bubrega (često kod žena u klimaksu i starijih ljudi), zujanje u ušima, preuranjena (ili noćna) ejakulacija, prerano labavljenje ili opadanje zuba, prerano ti osedi kosa, itd. Sve prethodno je ugl. vezano za probleme vezane za bubrege.
Nesanica, ili nemiran san, kad imaš košmare.
-Poremećaji vezani za oči, nejasan vid, ili npr. suvo oko (svojstvo gođija da “podmazuje”)
-Zbog te “podmazujuće” funkcije dobar je i da podmaže pluća, npr. kod suvog kašlja ili problema sa disanjem zbog suvog vazduha (recimo, sada zimi zbog radijatora koji isušuju vazduh), kao i da hidrira kožu i podmaže debelo crevo (koža i debelo crevo su, prema kineskoj medicini, direktno povezani sa plućima). Zbog toga što nadoknađuje nedostatak ili poremećaj tečnosti u telu, dobar je i za one koji imaju tih problema (pre svega dijabetičari!)

Nije vijagra, ali postepeno podiže seksualnu funkciju.
Nije lek za dijabetes, ali kap po kap hidrira telo dijabetičara (to što je sladak ne znači da je sladak u smislu čokolade).
Ne leči slepilo, ali ako se duže vreme uzima može poboljšati vid.”


Sastav gođi bobica

O tome da sadrže antioksidanse (velike količine vitamina C i A), aminokiseline i dr., kao i da ih konzumiraju Madona i Miranda Ker možete na internetu pronaći dovoljno podataka, pa se tu neću zadržavati.


Kako prepoznati kvalitetne gođi bobice?

Ono o čemu se manje zna je kako prepoznati kvalitetne gođi bobice.

Ja sam pre nekog vremena snimio razgovor sa svojim prijateljem Liu Binom, koji je stručnjak za raspoznavanje kvaliteta biljaka u kineskoj medicini (snimili smo isto i za ženšen), ali nisam još uvek stigao da prevedem i titlujem te snimke.

Ipak, pronašao sam sajt gde je ovo lepo i autentično objašnjeno.

Ako razumete engleski kliknite ovaj link (skrolujte do negde sredine stranice), tu ćete naći glavne informacije i slike i možete ignorisati ostatak ovog segmenta teksta.

Ako ne razumete engleski, prevod:

Najkvalitetnije gođi bobice dolaze iz kineske provincije Ningxia i odlike su im:

1) Oblik: Izduženog i pljosnatog oblika (za razliku od manje kvalitetnih bobica iz provincija Qinghai, Xinjiang i Unutrašnje Mongolije, koje su okruglastog oblika i kraće)
2) Boja i miris: Tamne crvene boje, ako su svetle crvene boje, verovatno im je dodat sumpor dioksid ili veštačke boje. Sumporne gođi bobice imaju malo opori miris. Gođi kojem je dodata boja najlakše ćete prepoznatitako što ga ubacite u posudu sa vodom, ako nakon nekog vremena voda postane crvenkasta, definitivno mu je dodata boja, ako ne, onda je prirodan. Takođe, kvalitetne bobice imaju belu tačkicu na dnu, za razliku od manje kvalitetnih.
3) Gravitacija: Potopljene u činiju sa vodom, kvalitetnih bobica će 90% plutati na površini, a manje kvalitetnih će oko 50% potonuti.
4) Ukus: Dobre bobice iz Ningxia su slatkastog ukusa, ne gorkog, izrazito slatkog, ili drugog neobičnog ukusa. Bobice iz drugih provincija su izrazito slađe.


Kako ih konzumirati?

Možete ih grickati direktno, nikakav problem, ali se češće uzimaju potopljene u čaju, dodate u supi, kaši, kompotu i sl.


Da li se svima preporučuje da ih uzimaju?

Ne. I gođi bobice, kao i sve drugo, nisu dobre za svakoga. Uprošćeno govoreći, ljudima koji imaju tzv. višak stangnantne vlage (to su često, ali ne nužno, gojazne, trome osobe), ili onima kod kojih postoji stagnacija krvi i(li) energije (tonifikacija bez pokretanja je za njih štetna) se ne preporučuje da ih konzumiraju.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Hvala na lepim savetima i uvidima. Jedno pitanje da li se akupresurom može uticati na hrkanje? Lp

    1. akupunkturom moze, za akupresuru ne znam koliko je efikasna, mozete probati masazu u predelu podbratka, ka korenu jezika, s ciljem da se opusti jezik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *