Vikende koristim da naučim ono što na fakultetu ne dobijam.
I ne samo vikende.
Nedavno sam posetio dva mesta koja su mi bila vrlo inspirativna i koja ću ovde podeliti sa vama.
Oba mesta, obe osobe koje ih vode, imaju nešto zajedničko:
Oni su jako entuzijastični u onome što rade!
Oni nikud ne žure. Strpljivo razvijaju sebe i svoj posao.
Oni imaju usko polje stručnosti, oni ne svaštare, ne idu u širinu, nego u dubinu.
Kvalitet, pa sve ostalo.

 

Doktor Ma

Dr Ma je lekar kineske medicine, koji u trećoj generaciji nastavlja tradiciju svoje porodice. Duboko u petoj deceniji života izgleda mladoliko i razdragano, duhom i likom. O medicini govori jednostavno, kristalno jasno, skromno. Nesebično deli znanje i deluje da što više daje, to više ima.

Fokusiran na Tuina masažu, nakon 20 godina kliničkog iskustva u bolnicama, sada je u svojoj privatnoj klinici usmeren na postizanje maksimalnog efekta terapije masažom i dodatnim vežbama. Spravlja i biljne formule za određeni spektar oboljenja. Tokom čajne ceremonije nakon tretmana, otvorio mi je nove vidike u kineskoj medicini i negovanju života i pokazao nekoliko suptilnih manipulacije u masaži, koje daju odličan efekat.

Da, jako me raduje što ću za svoje zimske tretmane u Beogradu, po preporuci dr Ma, doneti nešto jako lepo, prirodno, toplo, nezamislivo prijatno. Samo za moje drage pacijente.

Nesebično je podelio sa mnom i neke sjajne vežbe za jačanje Odbrambenog Qi-a (Wei Qi-a). Biće prilike da vam pokažem, sigurno..


Liao Liao

Liao Liao od malena uči i praktikuje čajnu ceremoniju:

kinesku – sa svojim naglaskom na raznovrsnosti i kvalitetu čaja

 i japansku – sa prelepom odećom i gracioznim pokretima.

Nakon što je godinama radila u najpoznatijoj čajdžinici u Pekingu (možda i celoj Kini) – “Lao She”, pre 3 godine je otvorila svoju čajdžinicu, u divnom, prijatnom ambijentu.

Tokom ceremonije poslužila je, između ostalih, i čuveni čaj Da Hong Pao, koji se uglavnom pije u posebnim prilikama i ostavlja ukus u ustima dugo nakon konzumacije.

Izrada porcelanskih setova za čajnu ceremoniju je, zapravo, njena uža struka. Ovi prelepi primerci dolaze iz njene radionice, sa juga Kine.

Porcelan ciklama boje je naročito prefinjen i na ceni, jer takvu boju nije moguće serijski dobiti u identičnoj nijansi. Potrebno je puno preciznosti u radu da bi se to postiglo. U tom procesu svi primerci koji nisu postigli željenu nijansu se odbacuju.

Još jedan dizajn možete videti dole. Nežno, damski. Odgovarajuće za takvu vrstu čaja.

Hvala Liao Liao na znanju koje je podelila i strpljivosti na koju sam pomalo ljubomoran.. 🙂

Dakle..

Moj stav je – uvek idite na kvalitet, pre nego na širinu ponude.

Čime god da se bavite, gledajte da postanete dobri u jednom uskom spektru veštine, ili da imate jedan proizvod koji je najbolji mogući.

Dr Ma mi je rekao da još nije vreme da se bavi pulsnom dijagnostikom. Tek nakon 50-te godine života, kaže, kada sazri u ovome što sada radi (iako njegovo poznavanje pulsa prevazilazi moje univerzitetske profesore).

Liao Liao je krenula od uskog spektra visokokvalitetnih proizvoda, od male radionice i velike vizije.

Nedajte da vas strah pokoleba. Više nije bolje.
Idite u dubinu, ulažite u kvalitet.
Vratiće vam se na različitim nivoima.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *