Telesni sat i kineska medicina

 

Koncept Kineskog sata najverovatnije  datira oko 1300. godine, kada se razvila akupunktura povezana sa vremenom. Nova Zapadna nauka „hronobiologija“ posvećena je proučavanju dnevnih ritmova našeg tela. U kineskoj medicini kažemo Yin i Yang. U hronobiologiji to su melatonin i seratonin.

Telesni sat je direktno kontrolisan od strane suprahijazmičkog jezgra u hipotalamusu i satnih gena na ćelijskom nivou. Dan i noć u dobroj meri regulišu seratonin i melatonin. Setaronin se često naziva peptid „crevnog mozga“ i proizvodi se većim delom u debelom crevu, ali učestvuje u mnogim moždanim aktivnostima, uključujući pažnju, raspoloženje i bol. Melatonin stvara pospanost, umor i spavanje.

Mnoge ljudske aktivnosti kontrolisane su telesnim satom: energija, pažnja, raspoloženje, apetit, varenje, spavanje, krvni pritisak, otkucaji srca, temperatura, funkcije imuniteta, nivo hormona, proizvodnja urina, metabolizam lipida i nivo šećera u krvi. Stoga posledice promene telesnog sata mogu biti duboke i mogu dovesti do mnogih poremećaja, uključujući umor, gojaznost, poremećaje u ishrani, depresiju, insomniju ili hipersomnija, kardiovaskularne bolesti (srčani i moždani udar), dijabetes, autoimune i alergijske poremećaje, kancer.

U osnovi, Kineski sat opisuje plimu i oseku i protok u kanlima u toku jednog dana. Svaki od 12 kanala (meridijana) ima dvočasovni period vrhunca energije i visoke plime. Na suprotnoj strani sata će biti oseka tog kanala. Na primer, kanal Srca (shaoyin kanal ruke) je u plimi u podne, a u oseci u ponoć.  Zbog toga, pacijenti koji su u stanju Xu (Prazno, Deficijentno) u određenom organu, će biti u najboljem stanju kada je relevantni kanal na vrhuncu, a u najlošijem kada je na minimumu. Obrnuto, najbolje doba dana za pacijente u stanju Shi (Puno, Suficijentno) treba da je kada je kanal zahvaćenog organa u najvećoj oseci, a simptomi najgori kada je najveća plima. Na primer, akutni simptomi koji se događaju oko ponoći bi mogli imati veze ili sa Xu srca, ili sa Shi Žučne kese (oseka kanala Srca i plima kanala Žučne kese).

Dok se za Kineski sat ne može reći da je u potpunosti potvrđen modernim istraživanjima, postoje dokazi da su neka od predviđanja koje je postavila teorija Kineskog sata tačna.

U studijama koje su posmatrale astmatičare, najlošije stanje respiratornih organa bilo je oko 4 sata ujutu (kada je kanal Pluća na vrhuncu), a nabolje oko 4 popodne (kada je oseka kanala Pluća) (Gelfland, 2004.). To ukazuje da su subjekti u ovoj studiji patili od Shi (Suficijencija, Punoća) oblika astme. Studiju su izveli specijalisti za alergije, koji su ispitivali varijacije simptoma u toku dana i ona nije bila pokušaj da se potvrdi validnost Kineskog sata. Gelfland je takođe primetio da simptomi alergijskog rinitisa dostižu plimu u 6 sati ujutru, kada je kanal Debelog creva u plimi, a kanal Bubrega u oseci. Diferencijacija simptoma kod alrgijskog rinitisa je donekle kontraverzna u ovom trenutku, ali varijacije u toku dana mogu ponuditi neke odgovore.

Jutarnja dijareja se takođe dešava kada se kanal Bubrega približava oseci, a Debelog creva plimi, oko 5 satu ujutru. Ovi simptomi, pred zoru, se pripisuju deficijenciji Yanga u Bubrezima i deficijenciji Yanga u Slezini.

U jednoj studiji o hitnim posetama bolnici zbog kongestivnog srčanog udara, primećeno je da brojevi počinju naglo da rastu u 7 ujutru, vrhunac dostižu u 12 (u podne), a onda ponovo opadaju posle 15h (Eskin et al, 2006.)

Prema jednom autoru, premor rano ujutru je dovoljan da se dijagnostikuje manjak Qi-a u Želucu. Ipak, Kineski sat bi predvideo da simptomi deficijencije Qi-a u Želucu dostižu vrhunac od 17-19 č., kada je kanal Želuca najnižoj tački. Zapravo, premor odmah čim se probudimo, a koji se smanjuje kako se osoba počne kretati, je tipičan za stagnaciju Qi-a u Jetri, koja je odgovorna za vraćanje krvi (koja je bila skladištena u jetri tokom noći) u oči i tetive, tako da „oči mogu da vide, stopala stoje, a šake hvataju.“ Kada je buđenje mrzovoljno, to je zbog stagnacije Qi-a u Jetri. Potvda za ovo je i to što vežbanje (koje se preporučuje za stagnaciju Qi-a u Jetri) proizvodi gotovo trenutni efekat da se osećamo energizovanije nakon buđenja ujutru.

Zanimljivo je da postoji duga tradicija jutarnjih akupunkturnih klinika u Kini, pa čak i danas neke akupunkturne klinike u Kini rade samo pre podne. Razlog koji se često daje za ovu tradiciju je da je Yang energija u porastu pre podne i otuda je ovo najbolje vreme za tretman. Danas postoje dokazi da akupunktuni tretman može biti efikasniji ako se obavlja u ispravno vreme. Prema autorovom kliničkom iskustvu, stariji pacijenti sa hroničnim Xu stanjem zaista bolje reaguju na akupunkturu ako je tretman pre podne, nego ako je popodne, ili uveče. Pacijenti koji pate od nesanice, pak, bolje reaguju na tretmane kasno popodne, ili uveče. Razlog tome su i dnevne varijacije nivoa melatonina i seratonina. Kada je seratonin visok, osećamo se enrgizovano, puni pažnje i gladni, i to je normalno u prepodnevnim časovima, a kada nivo seratonina opadne, a melatonina poraste, kad sunce zalazi i pada noć, počinjemo da se osećamo umorno i pospano. Ima smisla da tretiranje pacijenata sa insomnijom ima veće šanse da bude uspešno ako se tretman obavlja dok melatonin prirodno raste.

Na telesni sat može uticati svetlo, fizička aktivnost, spavanje i ishrana. Idealno je spavati kada je mračno i tiho, a jesti u toku dana. Kada je spavanje ometeno osećajem gladi usred noći, ili potrebom da se ustane da se urinira, to je indikator da telesni sat ne radi optimalno. Jedenje u toku dana je prirodno, ali jedenje kasno uveče može omesti spavanje. Slično tome, bubrezi treba da koncentruju urin u toku spavanja, tako da se bešika ne prepuni i dovede do noćnog mokrenja ili otežanog mokrenja.

Izlaganje svetlosti u toku noćnih sati zapravo odlaže prirodno podizanje melatonina i time odlaže pospanost. Kada direktno osvetljavanje očiju dopre do suprahijazmatičkog jezgra, glavnog jezgra za telesni sat, proizvodnja i izlučivanje melatonina se odlaže. Svetlost sa kompjuterskog ekrana, mobilnog telefona, ili televizije će odložiti spavanje, ali će melatonin ipak rasti, samo kasnije nego što bi trebalo. Kada melatonin raste kasnije u toku noći, to rezutira umorom i pospanopću ujutru. Jedna studija pokazuje da akupunktura može podići noćni melatonin, a smanjiti dnevni melatonin, u slučaju smene faza melatonina, na taj način podstičući noćno spavanje i smanjujući dnevni umor. (Spence et al, 2004.).

Druga značajna posledica melatonina proizvedenog tokom svetlosti je pojačavanje apetita. Svetlost je važan znak koji pomaže telu da reguliše unos hrane u skladu sa dužinom trajanja dana. Tako da produženi sati izlaganja svetlosti stimulišu proizvodnju leptina, koji nas čini gladnima, a smanjuju prizvodnju grelina, koji signalizira sitost – tako da jedemo više. U studijama u kojima je jedan od satnih gena eliminisan kod miševa, miševi su značajno dobili na telesnoj masi i masnom tkivu (Kudo et al, 2007.). Ukratko, previše svetlosti može dovesti do gojaznosti.

Da bismo zaista videli do čega može dovesti ometanje telesnog sata, dovoljno je da pogledamo radnike u noćnim smenama i osoblje u avionima koji često lete Istok-Zapad duž vremenskih zona. Ove grupe ljudi imaju mnogo viši nivo hipertenzije, depresije, gojaznosti, poremećaja sna, kardiovaskularnih bolesti i kancera. Danska vlada je nedavno odobrila ex gratia isplate za grupe žena sa kancerom u znak priznanja veze između poremećaja telesnog sata i povećanog rizika od raka. Ove žene su bile medicinske sestre u noćnim smenama i stjuardese.

Koja je, dakle, suštinska praktična primena znanja koje danas imamo o telesnom satu?

 • Tradicionalno se Xu stanja tretiraju ujutru, između 7 i 12
 • Pacijenti sa Xu u Srcu, Plućima, Slezini, Želucu će najbolje rezultate tretmana imati između 7 ujutru i 13č
 • Istraživanja akupunkture koja obuhvataju Srce, Pluća, Slezinu i Želudac, ili imune funkcije treba da kontrolišu vreme u toku dana kada je tretman obavljen
 • Akupunktura za nesanicu se uspešnije obavlja popodne ili uveče
 • Mršavljenje bi uvek trebalo da uključuje više spavanja i manje svetlosti tokom noći
 • Noćne smene imaju ozbiljan negativan uticaj na zdravlje
 • Redovne navike u vremenu ishrane, vežbanja i spavanja su suštinske za optimalno zdravlje.

 

(Autor: John McDonald, za leto 2013-2014  izdanje Jing-Luo njuzletera Australijske Asocijacije za Akupunkturu i Kinesku Medicinu (AACMA)).

1 Komentar
 • Michelle
  8.4.2018.

  Koristan članak. Proslijedujem.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *.