Šta su, zaboga, Zang i Fu organi?

Jedan od genijalnih uvida kineske medicine je podela na Zang organe i Fu organe. Mnogi lekari kineske medicine začuđeni su da takva podela ne postoji i u zvaničnoj medicini. Kako su oni podeljeni?

 

U Zang organe spadaju:

– srce

– pluća

– jetra

– slezina

– bubrezi

Iz ugla kineske medicine, karakteristika ovih pet organa je da su ispunjeni, ali ne popunjeni. Pod ispunjenim se podrazumeva da su Zang organi ti u kojima su  skladišteni esencija (jing) i energija (qi).

 

Fu organi su:

– želudac

– žučna kesa

– tanko crevo

– debelo crevo

– bešika

– trostruki grejač

Ovi organi su popunjeni, ali ne ispunjeni. Oni su uključeni u procese vezane za hranu i tečnosti (pa su stoga popunjeni), ali ne mogu da skladište jing i qi.

 

Osim ove dve, postoji i treća kategorija Ekstra-Fu organa. Oni istovremeno imaju karakteristike i Zang organa i Fu organa:

– mozak

– kosti

– koštana srž

– krvni sudovi

– žučna kesa

– materica

 

Da, dobro ste primetili (ili ako niste, zašto čitate mehanički!”#$%($# ), kineska medicina smatra da je žučna kesa specifičan organ, koji se ponekad ponaša kao tipičan Fu, a ponekad kao Ekstra-Fu organ.

 

Važno je naglasiti da kada se u kineskoj medicini govori o određenom organu, to se ne odnosi samo na anatomski organ, već pre na njegovu FIZIOLOŠKU FUNKCIJU. Ovo je vrlo važno shvatiti da ne bi dolazilo do zabune. Dakle, iako se koristi naziv organa (slezina, srce, itd.), ne misli se na sam anatomski organ. Fiziološka funkcija jednog organa u kineskoj medicini može obuhvatati funkcije nekoliko organa u anatomskom smislu, i obrnuto – funkcija jednog organa u Zapadnoj medicini može se odnositi na funkcije više organa u kineskoj.

 

Svaka podela mora imati praktičnu vrednost, inače je beskorisna.

 

Zanima me kako vama izgleda Zang-Fu podela:

 

Zbunjujuće i potpuno bespotrebno?

Zanimljivo, ali bez naročite praktične vredosti?

Ako mislite da ima smisla, zbog čega tačno tako mislite?

Da li  se Zang i Fu organi razlikuju gledano iz ugla zvanične medicine i kakva nam je korist od toga?

 

Ostavite komentar, nema definitivnih odgovora i formiraćemo ih zajedno.

 

Neizbežno ću pisati još mnogo toga o Zang i Fu organima, oni predstavljaju jedan od temelja kineske medicine.

 

4 Komentara
 • Jasna
  17.8.2014.

  Puno vam hvala na ovim dragocenim,za mene informacijama.Uverila sam se u više navrata u kinesku medicinu,i čitam sve tekstove koji su mi dostupni i koje pronađem.
  aunapred hvala Jasna

  • Filip Manja
   17.8.2014.

   Možete podeliti svoja iskustva ako želite, voleli bismo da čujemo..

 • Magi
  30.8.2014.

  Postovani Filipe,

  Sve pohvale za blog, i ako moze viiiise tekstova …

  Jos bih da podijelim iskustvo, vezano za TKM. Naime, sin je bolovao od cestih upala grla, pracenih visokim temperaturama (rodjen je sa uvecanim krajnicima), i popio je vise antibiotika nego mlijeka. U medjuvremenu je dobio i alergiju na penicilin, pa je to dodatno otezalo situaciju.

  Prosle godine smo bili u Becu, kad je opet fasovao upalu grla (dva mjeseca prije toga je popio antibiotike zbog upale), opet temperatura, slab apetit, mrljav, ma nikakav. S obzirom na to da smo bili u posjeti mojoj sestri, ona ga je odvela kod pedijatra homeopate, koja mu je propisala dva praska 1 i 2, s tim da se koriste 2 puta dnevno po dva grama. Prvi prasak je popio u prva cetiri dana, a drugi je popio nakon prvog, u trajanju od 3 dana. Nisam mogla vjerovati da mu je temperatura spala i da su ga prestali bolovi. Kad sam malo bolje pogledala recepturu, po kojoj su spravljani prasci, vidjela sam nazive nekih nepoznatih biljaka, medju sam prepoznala zensen. Malo sam googlala, i vidjela da su to sve biljke, poznate i cesto koristene u kineskoj tradicionalnoj medicini.

  Od tada nije pio antibiotike, a sad ce godina dana.

  Bilo bi mi drago kada biste pisali malo vise o principima odrzavanja zdravlja djece, te kako se moze poboljsati imunitet, koncentracija tokom ucenja i slicno.

  Srdacan pozdrav,

  Magi

  • Filip Manja
   7.9.2014.

   Magi, zahvaljujem na komentaru i iskustvu koje ste podelili.
   O ženšenu imam polu-pripremljenih nekoliko tekstova i video snimaka, objaviću ih čim budem konačno sredio.
   U planu su i tekstovi o konkretnim biljkama koje se svakodnevno koriste u Kini, a malo su poznate na Zapadu, kao i tekstovi o kombinacijama biljaka, tzv. formulama.
   Pedijatrija u kineskoj medicini je zanimljiva tema i to je jedna od nekoliko oblasti kin. medicine za koju verujem da će narednih godina i decenija doživeti bum na Zapadu. U nekom trenutku ću sigurno pisati na tu temu, a lično sam jako zainteresovan za pedijatrijsku tuina masažu, tako da će biti reči i o tome.
   Hvala na sugestijama, budite sigurni ću i dalje imati u vidu vaše predloge.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *.