Proleće: šta raditi, a šta ne

Ovo su najbolji dani u godini da POKRENETE svoju energiju.
I najlošiji dani da TONIFIKUJETE svoju energiju.

Tačnije, da je tonifikujete, a da je ne pokrenete.

Mada i dalje aktuelan, ovaj tekst je prvobitno planiran (i većim delom bio spreman) da bude objavljen na dan prolećne ravnodnevice. Ipak nisam stigao da ga završim, najviše zbog seminara akupunkture koji mi je okupirao kompletno vreme i pažnju – ali sam zato u naletu inspiracije napisao zanimljiv tekst o akupunkturi, tako da je on sledeći na redu, čim ga konačno uobličim.

*


Proleće pripada elementu “drveta”, koje simbolizuje rast, razvoj, grananje, potencijal za davanje plodova.

JETRA je organ koji se vezuje za ovo doba. Kao i u konvencionalnoj medicini, ona i u kineskoj obavlja mnogo različitih funkcija. Qi jetre je između ostalog zadužen da:

– Pokreće Qi u sve delove tela.
– Distribuira krv i tečnosti u telu.
– Kontroliše elemenat “zemlje”, slezine i želuca, i blisko je povezan sa lučenjem žuči.
– Reguliše osećanja. Slaba jetra može dovesti do a) stagnacije krvi i energije koje dovede do Depresije b) iznenadnog podizanja energije jetre nagore i time naglih izliva Besa. Zato, ako pogledamo originalne klasične tekstove, ispravnije je naglasiti da slaba jetra dovodi lako do besa, umesto onoga što danas češće u vezi sa ovim vidimo, da previše besa šteti jetri.
– Pokrene jajne ćelije i spermatozoide (za njihovo Skladištenje odgovoran je Qi bubrega). Kod žena je naročito naglašena ova funkcija i zato se kaže “Kod žena je u Jetri smeštena prenatalna energija”(umesto u bubrezima, za koje se obično vezuje prenatalni Qi).
– Upravlja Skladištenjem krvi. Prilagođava količinu krvi u odnosu na potrebe tela – na primer, noću se krv povlači u jetru, jer su potrebe organizma smanjene. Qi jetre ima i funkciju da spreči izlivanje krvi.
– Bude izvorište menstruacije. Jetra je “Okean krvi” i meridijan jetre, uz Chong meridijan upravlja menstruacijom. Ako je kanal jetre neispunjen, može doći do smanjene menstruacije ili potpunog prestanka. 
– Upravlja Tetivama u telu, ispoljava se preko Očiju, telesna “tečnost” za koju je vezana su Suze.

Kao i sve drugo u kineskoj medicini, i Pokretanje i Tonifikovanje moraju biti u balansu.

To znači da moramo jasno prepoznati kada treba puniti, a kada pokrenuti Qi. 

Proleće nas pokreće, zato nam valja pratiti poziv prirode, POKRENUTI, a ne puniti Qi, što je uobičajena greška među bogatim kineskim skorojevićima, koji neprekidno uzimaju tonifikujuće biljke, verujući da će im one doneti zdravlje i vitalnost. 

Pogrešno, pogrešno, pogrešno!

Jednako je pogrešno raditi i obrnuto – pokrenuti kada je vreme za TONIFIKOVANJE.

Nedavno sam naišao na jedan slučaj na stranici Tan Yunxian, lekarke iz vremena dinastije Ming (koja je bila specijalizovana za ženske bolesti, a mene je osvojila time što je SVESNO ignorisala pravilo da je ženama zabranjeno izdavanje knjiga i objavila knjigu o svojoj praksi u vreme kada ženama nije bilo dozvoljeno ni da pohađaju osnovnu školu; u Kini se ove godine očekuje prikazivanje Tv serije o njenom životu). Uglavnom, slučaj je govorio o tome kako je jedna žena, nakon što je rodila više dece, imala problem sa menstrualnim ciklusom. Neki važni simptomi koji su ukazivali na nedostatak Qi-a i krvi su bili previđeni na račun simptoma stagnacije krvi, koji su takođe bili prisutni. Lekar koji je lečio dao joj je formulu koja snažno pokreće krv, umesto da je tonifikuje, što je njenom iscrpljenom telu stvorilo veliko opterećenje i znatno joj pogoršalo stanje.

*

Na pokretanje Qi-a možemo uticati na više nivoa:

Nivo materije: 
Jesti hranu i uzimati biljke koje pokreću Qi, uglavnom KISELOG ukusa – paradajz, limun, narandže, jabukovo sirće i sl., kao i ZELENE boje – sveže salate, zelene jabuke i sl. Čaj od nane, hrizanteme, ruže, biljke chaihu, baishao deluju na energiju jetre. Osušena kora od mandarine i narandže često se koristi u formulama da pokrene Qi i spreči njegovo nagomilavanje. Kora zelene mandarine ima još jači efekat. Hmm.. možda jednom napišem članak o sastojcima koje mi bacamo u smeće, a Kinezi koriste kao lek…..

Nivo energije:
LUPKATI i MASIRATI jetru (organ) i kanal (meridijan) jetre. 
Lupkanje se obavlja intenzivno, ali dlanom koji je opušten, ne ukrućen, tako da se proizvede vibracija koja prodire duboko u telo, a ne sirovi udarac koji oštećuje energiju i tkivo. Ispravno lupkanje je jedan od NAJBOLJIH načina da detoksikujete telo i stvorite prostor za neometan protok Qi-a. Kada kažem jedan od najboljih, to i mislim! To što je ovaj metod jednostavan i svima dostupan je izgleda njegova najveća mana, i čini da drastično potcenjujemo njegov efekat. Lupkanje tela je duboko usađeno u kinesku svakodnevicu i često na ulicama u Kini vidite nasmejane stare ljude koji se vraćaju sa pijace i usput pristanu uz žardinjeru, podignu nogu pod 90 stepeni i krenu da se lupkaju.
Masirajte jetru tako što zavučete prste ispod rebara (sa desne strane) i postepeno pojačavajte pritisak. 
Masaža meridijana jetre (izguglajte sliku protoka meridijana jetre) OBAVEZAN je deo tretmana za sve žene koje imaju menstrualne poremećaje – smanjenu, pojačanu ili bolnu menstruaciju, prestanak menstruacije, promenjenu boju krvi, ugruške, itd., bilo da je poremećaj izazvan stagnacijom Qi-a, prodorom hladnog patogena, ili drugim faktorima. Mnogo žena normalizovalo je svoj ciklus masiranjem meridijana jetre, pa ni ovu jednostavnu praksu nemojte shvatiti olako.

Najdublji nivo:
Raditi sa svojim podsvesnim mentalnim blokadama, koje kod svih nas opstruišu protok Qi-a i krvi. Ovo je daleko najneprijatniji i najtemeljniji nivo uticanja na tok energije u telu. 

Izaberite sami na kom nivou želite da radite.

U svakom slučaju…

Proleće je vreme za pokretanje.
Proleće je vreme za otpočinjanje.
“Proleće” je kafana u centru Beograda, gde možete drmnuti čašicu-dve domaće rakije – što je takođe dobar način da pokrenete krv i Qi. Majstor Duan svakog dana uz ručak ovo praktikuje! 🙂

2 Komentara
 • Jovana
  1.4.2015.

  Hvala ti Filipe na ovom korisnom tekstu.Kao zensko stalno se srecem sa tzv “zenskim problemima” i zbog toga mi se posebno dopao deo teksta u kome pise da se masazom moze pomoci u onim nezgodnim danima u mesecu.
  Imam samo reci hvale za sve sto si do sada pisao.
  Samo tako i nastavi.B-)
  优万娜

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *.