“Ove kineske biljke su čudesne!”

Stiže mi jednog jutra poruka na Weixin-u (što je kineska verzija WhatsApp-a), drugar moli da uradim nešto za njegovu poznanicu koja ima zdravstvenih problema. Njena najbolja drugarica mu se poverila da je Adna očajna, da svaki dan plače zbog kašlja koji joj već dve nedelje ne da mira, stvara napor u grudima i ne dozvoljava noću da spava. Antibiotici nisu davali rezultate i nije znala gde da potraži drugo rešenje. Naravno da sam bez razmišljanja prihvatio je odvedem kod lekara kineske medicine.

Adna je nedugo pre toga u svojoj Rusiji preležala upalu pluća. Hladan i zagađen pekinški vazduh, kombinovan sa hladnom vodom koju je pila, učinili su da se njena rovita pluća iznova oštete.

Lekarka joj je pogledala puls, jezik, ispitala o uzrocima njenih simptoma, o navikama u ishrani, stolici, itd. i prepisala joj biljnu formulu. Koktel-čaj se sastojao od 7-8 biljaka. Ponela ga je kući i pila dva puta dnevno. Već drugog dana me je presrećna zvala da je kašalj skoro sasvim prestao.

Yeah!

Nakon nekog vremena zvao sam je da proverim kako se oseća, rekla mi je da se kašalj vratio. Priznala je da nije mogla da odoli da popije hladno piće i sada je ponovo očajna. Naravno da sam joj odgovorio da me ne zanima da je ponovo vodim kod lekara i ako se sama ne čuva, zašto bi ikog drugog bilo briga za njeno zdravlje.

I naravno da sam je nakon toga ponovo uputio, ovog puta kod drugog lekara, koji je pripisao drugi čaj. Dakle, nakon 2-3 nedelje njena dijagnoza je bila malo drugačija, tako da su i biljke bile druge. I već narednog dana kašalj se smanjio 80%. Rekla mi je oduševljeno da su ove biljke prosto čudesne i da će ih poneti sa sobom nazad u Rusiju.

Ono što želim da podvučem kao poruku je upravo to “fino podešavanje” tretmana u kineskoj medicini. Svaki tretman je prilagođen konkretnom pacijentu u konkretnom trenutku. To ubadanje tačno u centar mete, u stotku, ne u 60, ne u 80, nego u 100, to je ono što daje lepotu i magičnost kineskoj medicini.

Još uvek nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *.