Isto, a opet različito

Đumbir možemo uzeti u svežem obliku, a možemo i u prahu.
Ista biljka, efekat treba da je isti, zar ne?

Mentu možemo prokuvati 3 minuta, možemo je kuvati 15 minuta.
Dejstvo valjda ne može bitno da se razlikuje.

Ženšena ima više vrsta.
Koliko se zapravo razlikuje njihov efekat?

Banxia biljka je jedna od najčešćih komponenti u kineskim formulama.
Hoćemo li je koristiti u svežem obliku, ili procesuiranu?

Sveži đumbir je tople prirode, ljutog ukusa, koristi se pre svega kod patogena hladnoće-vetra koji je još uvek u površinskom sloju tela, tj. nije prodro duboko i zahvatio unutrašnje organe. Dakle, u slučaju prehlade, kijavice, kašlja, ukočenosti u zglobovima i sl. Ima i izvesno dejstvo u zagrevanju želuca i slezine. Smatra se da ne postoji bolja biljka za neutralisanje mučnine u stomaku od svežeg đumbira. Tradicionalno se stavlja na pupak trudnicama, da bi otklonio nagon za povraćanjem, kao i na akupunkturnu tačku neiguan, da se neutrališe osećaj mučnine, koji se kod nekih ljudi može javiti nakon akupunkture.

Sušeni đumbir je vruće prirode i ljutog ukusa. On prodire u dublje slojeve tela i zagreva tzv. “sredinu” (slezinu i želudac), pa je dobar za varenje, kod dijareje, ili povraćanja, nastalih usled hladnoće u “sredini”. Ima i funkciju poboljšanja cirkulacije i “vraćanja yanga”, kada postoji deficit yanga u srcu i bubrezima. Ova njegova funkcija slična je jednoj od najmoćnijih biljaka u kineskoj medicini – fuzi.

Dakle, kada se smrznemo, pokisnemo, ili nam je muka – svež đumbir u čaj. Kada prehladimo stomačić, ili su nam stopala i šake često hladni – đumbir u prahu.

Menta se kuva samo nekoliko minuta. Nakon 5 minuta kuvanja već počinje da gubi svoja dejstva. Zato u priručnicima za spravljanje mešavine biljnih čajeva postoji napomena da se ona “hou xia”, tj. kasnije ubacuje (pred kraj).

Ženšena ima više različitih vrsta. Njihov efekat se može umnogome razlikovati, i u pogledu potentnosti, i u pogledu funkcija koje obavljaju. Ženšen može bolje nego bilo koja druga biljka pomoći slabom organizmu da povrati energiju (tokom duge bolesti, nakon operacije i sl.), ali samo ako ga pravilno izaberemo i doziramo. Drugi ženšen podiže organizam na taj način što ga hidrira, što je naročito neophodno za dijabetičare. Neke vrste ženšena su znatno slabije potentnosti i možemo reći da uspeh grade na konto svojih sposobnih rođaka.

Banxia u svežem obliku je toksična biljka. Ako imate prilike, možete je staviti na vrh jezika i osetite kako štipa. Ali kroz proces obrade, tzv. paozhi, moguće je neutralisati toksičnost. Znanje o paozhi se u Kini razvijalo vekovima i ono je još jedno veliko umeće koje dugujemo Kinezima. Kroz različite postupke obrade, ne samo da se toksičnim biljkama mogu neutralisati negativni efekti, već se i drugim biljkama može pojačati dejstvo.

 

Još uvek nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *.