Formula 1 u Kineskoj Medicini

 

Došao je trenutak da podelim s vama za mene najlepši deo kineske medicine.

Kao i uvek, trudiću se da stvari maksimalno pojednostavim, a da ipak u celini sačuvam esenciju.

Opisaću vam na koji način deluju biljke koje čine prvu po redu formulu u kineskim udžbenicima biljnih formula – Mahuang tang.

Voleo bih da vam ovaj post otvori vidik puteva kojima ide kineska medicina.

Idemo odmah na analizu ove formule.

 


 

MAHUANG TANG

 

Komponente:

– Ma huang (Efedra): 9g

– Gui zhi (Grančice cimeta): 6g

– Xing ren (Koštice kajsije, oljušćene): 6g

– Zhi Gan cao (Sladić, procesuiran sa medom): 3g

 

Dejstvo:

– Dovodi do Preznojavanja* i otklanja patogen iz Spoljašnjeg sloja tela – Stimuliše rad pluća i normalizuje disajne probleme

*Obratite pažnju da se Preznojavanje odnosi na terapeutski efekat nakon tretmana, dok je Znojenje bilo normalan fiziološki proces, bilo poremećaj, nezavisno od tretmana

 

Indikacije:

– Groznica i povišena temperatura (groznica izraženija od povišene temperature)

– Glavobolja, ukočenost u vratu, osećaj “slomljenosti”

– Bez znojenja (ili znojenje slabije od uobičajenog)

– Prekrivač jezika tanak i beo, puls površinski i zategnut

 

Leči:

– Prehlada, grip, astma

 

Oprez:

– Koristiti samo u slučajevima kada NEMA znojenja

– Koristiti samo u slučaju patogena vetra-hladnoće, a ne vetra-vreline, i to u kraćem vremenskom periodu

– Izbegavati kod pacijenata sklonih krvarenju (iz nosa, npr.) i onih sa povišenim krvnim pritiskom

 

Sada da pogledamo šta se tu u stvari dešava, iz ugla kineske medicine…

 

Patogen vetra-hladnoće napao je Spoljašnji deo tela, Odbrambeni (Weiyang je oslabljen, Pore na koži su zatvorene, Ying yin sloj (koji se nalazi ispod Odbrambenog Weisloja) je opstruisan, protok u kanalima je ometen – otuda groznica, povišena temperatura, nedostatak znojenja, bolovi u glavi i telu.

Pluća, prema kineskoj medicini, upravljaju Qi-em, spadaju u Wei (Odbrambeno), njihov spoljašnji izraz su Pore na koži.

Hladni patogen oštetio je funkciju pluća da Podižu i Spuštaju (o ovoj i drugim funkcijama 5 zang organa detaljnije drugom prilikom), te se Qi podigao u suprotnom smeru (tj. Qi koji je trebalo da se spusti se podigao) i otuda problemi sa disanjem i astma.

Tanak, beo pokrivač jezika i površinski, zategnut puls karakteristični su znaci hladanog patogena koji je napao spoljašnji sloj tela.

 

Teorija kineske medicine nam kaže da ako se patogen nalazi u Spoljašnjem sloju tela, treba ga eliminisati Preznojavanjem. Ako je u donjem delu trupa, eliminisati ga putem Velike i Male nužde, ako je u gornjem delu trupa, preko Ispovraćanja. Uvek tražimo najkraći put za eliminisanje patogena. Dakle, u ovom slučaju to je Preznojavanje.

 

U našem primeru preznojavanje je, međutim, onemogućeno, jer su pore na koži zatvorene.

 

Zato na scenu stupaju biljke.

 


 

Pre nego što vidimo kako to rade posao biljke u ovoj formuli, treba da znamo na koji način su biljke generalno organizovane u okviru svake, pa i ove formule.

Iako su počeci kineske medicine vezani za daoste i prirodne principe kojima su se oni vodili, razvoj medicine bio je pod velikim uticajem konfučijanizma, te su i biljke u okviru formula organizovane po istoj konfučijanskoj hijerarhiji koje važila i u društvu.

 

Imperator – osnovna biljka, koja je zadužena za glavni terapeutski efekat cele formule. Često i količinski najzastupljenija biljka u formuli (mada ne i nužno)

Ministar – biljka koja pomaže Imperatoru u osnovnom efektu, ili je zadužena za specifične sporedne simptome

Asistent – usmerena je na prateće simptome, asistira Imperatoru i Ministru, ili je zadužena da neutrališe toksična dejstva pojedinih biljaka u formuli

Izaslanik – odvodi ostale biljke u određeni meridijan, ili organ, ili harmonizuje formulu (ova poslednja funkcija je važna kada u okviru iste formule imamo biljke suprotne Prirode ili različitog Ukusa. Za ovu svrhu se najćešće koristi biljka Gancao, tj. Sladić, te je on najčešće zastupljena biljka u formulama)

 

Ponekad se u okviru formule nalazi i biljka koja ima suprotnu Prirodu od formule u celini. Na primer formula je u celini tople prirode, a ova biljka je hladne. Njen zadatak je da je hladnoća u organizmu prepozna i kaže “Ej, pa ti si naš!”, a onda odvede tople biljke da reše hladnoću. Možda je možemo nazvati Špijun, ili Trojanski konj. (Ovo su samo moje improvizacije 🙂 )

 

I, dakle, ko je ko u Mahuang tang?

 

Ma huang je svakako Imperator.

On ima gorko-ljuti Ukus, toplu Prirodu, i svojstvo da dejstvuje u prvom, Wei (Odbrambenom) sloju organizma. Zbog ovakvih karakteristika ova biljka je idealan izbor za otvanje Pora na koži, da bi se omogućilo Preznojavanje. Osim ove funkcije, Mahuang stimuliše i rad pluća, te harmonizuje disanje.

 

Gui zhi je Ministar.

Dejstvuje u Ying sloju, odmah ispod Wei sloja. Uloga Guizhi-a je da zagreje i “prokrči” kanale, da pokrene energiju koja će se eliminisati kroz pore.

 

Xing ren je Asistent.

Ima ulogu da Spusti Qi pluća nadole i doprinese normalizovanju disanja.

 

Zhi Gan cao je Izaslanik.

Služi da harmonizuje suprotnosti u okviru formule.

 

Dva najvažnija ODNOSA u okviru Mahuang tang su:

Ma Huang – Gui Zhi: Ovo je čuvena kombinacija u kineskoj biljnoj medicini i možemo je najlakše razumeti ovako: Ako na papiru povučemo horizontalnu liniju, pri ćemu zamislimo da je ispod linije telo pacijenta, a iznad linije spoljašnja sredina, Mahuang je taj koji otvara pore u wei sloju i dejstvuje odozdo-nagore uspravno (normalno) na horizontalnu liniju, dok Guizhi zagreva i pokreće energiju u kanalima, te deluje horizontalno u ying sloju. Tek ove dve sile zajedno, jedna koja deluje vetikalno, jedna horizontalno, omogućuju efikasko odstranjivanje patogena. Samo Mahuang bez Guizhi-a nema energije, a Guizhi bez Mahuang-a nema otvor (izlaz). Da bi se obezbedila efikasnost, potrebno je očuvati njihovu količinsku razmeru 3:2.

Ma Huang – Xing Ren: Obe biljke deluju na Qi pluća, Mahuang podiže qi, Xing ren spušta, te zajedno doprinose oporavku pluća i otklanjanju simptoma.

 


 

Ovo je primer jedne od najjednostavnijih formula u kineskoj medicini. Formule se najčešće sastoje od više biljaka i više odnosa među njima.

Treba znati da klasične formule kao Mahuang tang, koja datira od pre 2000 godina, nisu urezane u kamenu (dobro, možda jesu u bambusu), te se njihov sastav može prilagoditi potrebi konketnog slučaja.

Na primer, ako pacijent oseća stegnutost u grudima i ima kašalj sa šlajmom, izbacićemo Guizhi, a ubaciti Suzi, ili Banxia (sećate se, pomenuo sam je u ovom postu), biljke koje su usmerene na zaustavljanje kašlja i uklanjanje šlajma; ako je naglašen bol u zglobovima usled vlage, dodaćemo biljke kao Cangzhu, Yiyiren da otklone vetar-vlagu; ako je, pak, naglašena unutrašnja vrelina, koja je dovela do isušenosti u telu – suvih usta i usana, smanjenog mokrenja i sl., dodaćemo Shigao ili Huangqin da “počiste” vrelinu.

Mahuang tang formula stoji u korelaciji sa Guizhi tang – jedna u slučaju kada nema znojenja, druga kada ima znojenja. Obe ove formule nam dolaze iz klasika “Shang Han Lun”, od pre gotovo dva milenijuma. I danas se jednako primenjuju u praksi, kao i sve druge formule koje nam je ostavio autor ovog dela, Zhang Zhongjing.

 


 

Nadam se da je nakon ovoga jasno da je kineska medicina jedna nauka-umetnost koja daleko prevazilazi – malo pustimo relaks muzikicu, malo bocnemo iglice, malo aromaterapija, pa malo proćaskamo s pacijentom i.. je l’ da da se osećate bolje..?

Mada i to ima svoju vrednost.

Ako ne plaćate puno. 😉

 


 

Moguće je da ponešto iz ovog posta treba dodatno pojasniti.

Ako imate pitanja najbolje ostavite komentar na blogu, a ako ste stidljivi pišite na info@kineskamedicina.com.

U narednom postu pisaću zbog čega formule koje su usmerene na rešavanje istih simptoma koriste biljke potpuno različite prirode.

 

Još uvek nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *.