Tačka Kongzui ne spada u najpoznatije tačke u kineskoj medicini. Zašto sam onda izabrao da predstavljanje akupunkturnih tačaka krenem baš od nje? Iz dva razloga. Zato što je vrlo efikasna. A drugi razlog je – zašto da ne?!

Kongzui pripada meridijanu pluća (LU 6) i nalazi se na podlaktici, izmedju dve kosti, 7 cuna*  iznad zgloba šake.

Koristi se da stimuliše rad pluća, pokrene qi i zaustavi krvarenje. Klasični tekstovi (uključujuci i Sun Simiaov “Hiljadu zlata vrednih formula”, iz vremena dinastije Tang) ističu njenu upotrebu u slučajevima “vrućeg patogena koji je prodro u organizam, izazvao visoku temperaturu i istovremeno hladan bol u rukama, a pacijent se pritom ne znoji, te se patogen ne može lako eliminisati”. Osim toga, pomaže u slučaju kašlja, oteklog grla i iskašljavanja krvi (ova poslednja funkcija se naročito naglašava). Efikasna je i kod upala disajnih puteva, upale pluća, ili hemoroida.

Nije potrebna nikakva naročita dodatna stimulacija i možete sami probati makar akupresuru. Dakle, u slučaju visoke temperature, ali  obavezno bez znojenja.

Pogledajmo primer iz prakse jednog iskusnog lekara kineske medicine:

“Muškarac, 58 god., povišena temperatura 39,5, ne znoji se. 1.1.2005.  došao je na pregled, rekao je da je proveo u bolnici 3 dana, potom u drugoj bolnici još 4 dana, primao infuziju, ali temperatura se nije povukla. Pošto je na preporuku prijatelja došao kod mene, ubo sam mu tačke Kongzui, Hegu, Fuliu. Nakon 2 sata temperatura se povukla i on se radostan vratio kući.”

* Cun je mera koju koristimo za lociranje akupunkturnih tačaka. Ako spojimo 4 prsta svoje šake (bez palca), njihova širina predstavlja 3 cuna – za merenje na sopstvenom telu, ili na ljudima slične konstitucije kao naše. Širina palca je 1 cun.

Join the Conversation

4 Comments

 1. Nisam sigurna da li sam precizno nasla akuputurnu tačku?

  Izmerila sam 2x 4prsta (6 cuna) i plus palac.
  Nisam sigurna da li se tačka nalazi na sredini ruke ili imate bliže objašnjenje?
  Pozdrav Radmila

  1. Tačno je da treba malo veštine za lociranje ove tačke.

   Najbolje je spojiti liniju između tačaka Taiyuan (LU 9) i Chize (LU 5), na toj liniji se ona nalazi (5 cuna ispod Chize, a 7 cuna iznad Taiyuan). Možete lako pronaći na internetu lokacije ove dve tačke.

   Ja na tom mestu na levoj ruci imam ožiljak od vakcine. 🙂

   Pravilno ste izmerili 7 cuna.

   Hvala na komentaru!

 2. Postovani,imam dijagnozu HOBP sa emfizemon.da li bi stimulacija ove tacke nalo popravila disanje ?? Pozz Mirjana

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *