Akupunkturna tačka: -Kong Zui-

Tačka Kongzui ne spada u najpoznatije tačke u kineskoj medicini. Zašto sam onda izabrao da predstavljanje akupunkturnih tačaka krenem baš od nje? Iz dva razloga. Zato što je vrlo efikasna. A drugi razlog je – zašto da ne?!

Kongzui pripada meridijanu pluća (LU 6) i nalazi se na podlaktici, izmedju dve kosti, 7 cuna*  iznad zgloba šake.

Koristi se da stimuliše rad pluća, pokrene qi i zaustavi krvarenje. Klasični tekstovi (uključujuci i Sun Simiaov “Hiljadu zlata vrednih formula”, iz vremena dinastije Tang) ističu njenu upotrebu u slučajevima “vrućeg patogena koji je prodro u organizam, izazvao visoku temperaturu i istovremeno hladan bol u rukama, a pacijent se pritom ne znoji, te se patogen ne može lako eliminisati”. Osim toga, pomaže u slučaju kašlja, oteklog grla i iskašljavanja krvi (ova poslednja funkcija se naročito naglašava). Efikasna je i kod upala disajnih puteva, upale pluća, ili hemoroida.

Nije potrebna nikakva naročita dodatna stimulacija i možete sami probati makar akupresuru. Dakle, u slučaju visoke temperature, ali  obavezno bez znojenja.

Pogledajmo primer iz prakse jednog iskusnog lekara kineske medicine:

“Muškarac, 58 god., povišena temperatura 39,5, ne znoji se. 1.1.2005.  došao je na pregled, rekao je da je proveo u bolnici 3 dana, potom u drugoj bolnici još 4 dana, primao infuziju, ali temperatura se nije povukla. Pošto je na preporuku prijatelja došao kod mene, ubo sam mu tačke Kongzui, Hegu, Fuliu. Nakon 2 sata temperatura se povukla i on se radostan vratio kući.”

* Cun je mera koju koristimo za lociranje akupunkturnih tačaka. Ako spojimo 4 prsta svoje šake (bez palca), njihova širina predstavlja 3 cuna – za merenje na sopstvenom telu, ili na ljudima slične konstitucije kao naše. Širina palca je 1 cun.

4 Komentara
 • Radmila
  17.8.2014.

  Nisam sigurna da li sam precizno nasla akuputurnu tačku?

  Izmerila sam 2x 4prsta (6 cuna) i plus palac.
  Nisam sigurna da li se tačka nalazi na sredini ruke ili imate bliže objašnjenje?
  Pozdrav Radmila

  • Filip Manja
   17.8.2014.

   Tačno je da treba malo veštine za lociranje ove tačke.

   Najbolje je spojiti liniju između tačaka Taiyuan (LU 9) i Chize (LU 5), na toj liniji se ona nalazi (5 cuna ispod Chize, a 7 cuna iznad Taiyuan). Možete lako pronaći na internetu lokacije ove dve tačke.

   Ja na tom mestu na levoj ruci imam ožiljak od vakcine. 🙂

   Pravilno ste izmerili 7 cuna.

   Hvala na komentaru!

 • mirjana
  21.10.2018.

  Postovani,imam dijagnozu HOBP sa emfizemon.da li bi stimulacija ove tacke nalo popravila disanje ?? Pozz Mirjana

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *.