A sad prava akcija – Kako tretiram bolove!

Opisaću vam kako tretiram sve MUSKULO-SKELETALNE bolove: lumbalni, vrat, koleno, lakat, rame, zglob šake, prst, itd.
Dakle:
– Prvo što vidim je da li je stanje hronično ili akutno, da li je u pitanju višak ili manjak.
– Višak je češći slučaj, ukazuje na opstrukciju u protoku krvi i Qi-a i njihovom nagomilavanju na jednom mestu. Manjak znači da se bol javlja jer nema dovoljno ishranjenosti (priliva krvi i Qi-a).
– Generalno i kod hroničnih i kod akutnih slučajeva uvek prvo pristupam distalnim tačkama – tačkama udaljenim od mesta bola. Ponekad kombinujem sa lokalnim tačkama.
– U kasnijoj fazi, nakon nekoliko tretmana, prelazim više na lokalne, da bi se na obolelo mesti dovela krv i energija i ubrzao oporavak
Navešću vam dva primera od letos u Beogradu.
Muškarac, 65 godina imao je pad na skijanju nakon čega je 6 meseci osećao bol u ramenom zglobu. Išao je na terapije strujom, masaže, radio vežbe, redovno plivao – ništa nije dalo značajne rezultate. Već u toku prvog tretmana, nakon 2-3 minuta i 3 ubodene iglice bol koji je na skali od 1-10 pre tretmana ocenio kao 3-4 spao je na 1. Nakon 6 tretmana potpuno je nestao i uz vežbe koje sam mu dao da radi, nije se ponovo javio.
Ovakvih primera je puno, ovo nije nikakvo čudo.
Žena koja je mesecima imala problema sa člankom (usled lošeg doskoka jednom prilikom), nije mogla bez bola da hoda normalno ni na ravnom asfaltu. Nakon 1 ili 2 tretmana (ne sećam se da li je bio 1 ili 2) otišla je na planinu i 10 dana je šetala uzbrdo-nizbrdo po neravnom terenu, bez ikakvih neprijatnosti.
I tako dalje, i tako dalje.
Nikakvo čudo.
Moj cilj kada radim sa ovakvim pacijentima je da već u toku prva 2-3 tretmana (idealno već nakon prvog) osete ZNAČAJNO poboljšanje.
Ne nakon mesec dana i 20 tretmana!!!
Želim da moji pacijenti JASNO vide da je poboljšanje stanja NESUMNJIVO zasluga tretmana, a ne drugih okolnosti (placeba, protoka vremena, itd.).
Nemam ništa protiv placeba, naprotiv, mislim da je on jedno potcenjeno terapeutsko sredstvo.
Ali neke stvari se ne mogu ignorisati.
Gospodin iz prvog primera je bio u početku (tj. pre početka) pomalo skeptičan, ali srećom otvoren da proba nove stvari. I uverio se trenutno, bez trunke sumnje, da akupunktura radi. Često baš ovakvi ljudi kasnije postanu najveći zagovornici akupunkture. 🙂
U nekim drugim slučajevima bol se, na primer, javlja kod početnog pokretanja (još nezagrejanog) tela, nakon odmora, da bi nakon nekog vremena u pokretu krv i Qi bili aktivirani i bol postepeno nestajao. Ovakvi pacijenti su dobri kandidati za terapiju vakumskim čašama (ventuzama)!
Ovo su samo neke okvirne crte. Naravno da je u praksi svaki slučaj različit i da su neki slučajevi kompleksniji.
Eto.
Pitanja..?
🙂
4 Komentara
 • Željko Božidar Orszag
  19.2.2016.

  Prisustvovao na predavanju.
  Lp
  Željko

 • Slavica Vezmar
  20.3.2016.

  Zakazala bih pregled kod Vas.

 • Dubravkajf
  18.9.2017.

  Članci su vam zanimljivi, edukativni, pristupačni, primjenjivi. Da li ponekad inate u Zagrebu predavanja o kineskoj medicini? Srdačan pozdrav

  • Filip Manja
   18.9.2017.

   Bilo je već, a na jesen ili od proleća ćemo sigurno praviti još nešto u Zg! Hvala na lepim rečima..!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *.